Şükür Kurbanı

Allah’a teslimiyetin, yakınlaşmanın ve şükretmenin bir ifadesi olarak kurban, İslam dininde mühim bir yere sahiptir. Müslümanlar, Kurban Bayramı’nda kesilen vacip kurbanlarla birlikte adak, akika, şükür ve nafile kurbanları ile de Allah’a şükrünü ifade ederler. Nafile bir kurban olan şükür kurbanı hakkında bilinmesi gerekenleri bu yazımızda topladık.
Şükür Kurbanı Nedir?
Kur’an-ı Kerim’de Allah’a şükretmenin önemi üzerine birçok ayet bulunmaktadır. Bu ayetlerden bazılarında Allah, bizlere “ne az şükrediyorsunuz”, “insanların çoğu şükretmezler”, “şükretmeniz gerekmez mi?”, “umulur ki şükredersiniz” şeklinde uyarılarda bulunur. Bu uyarı ve hatırlatmalar, başımıza gelen bir afet, musibet anında Allah’ı hatırlayıp; hoşnut olduğumuz, isteğimizin vuku bulduğu anlarda ise çoğu zaman Allah’a şükretmeyi unutmamızdan yahut şükretmeyi yeterince önemsemiyor olmamızdandır.
Nitekim Zümer Suresi 8. ayette “İnsanın başına bir sıkıntı gelince, Rabbine yönelerek O'na yalvarır. Sonra Allah kendisinden ona bir nimet verince, önceden yalvarmış olduğunu unutur.” buyrulmaktadır. Bu minval üzere, şükretmenin ehemmiyetini idrak eden Müslümanlar, hayatlarında olumlu bir gelişme yaşadıklarında, mutlu olduklarında, istekleri gerçekleştiğinde Allah’a şükretmek için kurban keserler. Şükrün ifadesi olan bu kurbana şükür kurbanı denilir.