Zeytinyağı

Zeytinyağı

Akdeniz ve Ege mutfağının vazgeçilmezlerinden olan zeytinyağı, doğallığı ve sahip olduğu enfes lezzetle en sevilen sıvı yağ çeşitleri arasında yer alıyor. Dalından koparılan zeytinlerden elde edilen sızma zeytinyağı, doğallığı ile en çok tercih edilen zeytinyağı çeşitlerinden olmayı sürdürüyor.

 

Soğuk yemeklere eklenen, salatalarda lezzet şöleni yaşatan sızma zeytinyağı baskın tadı ile bilinmektedir. Zeytinlerin tam olarak olgunlaşıp yere düşmeden toplanmalarını gerektiren sızma zeytinyağı, en kaliteli zeytinyağı çeşitleri arasında yer alır; bir nevi zeytin suyu olarak değerlendirilir.

 

Her ne kadar ismi sızma zeytinyağı olarak anılsa da zeytinyağının sızma olarak isimlendirilmesinin ardında elde ediliş yöntemi yoktur. Sızma, oleik asit değerini ifade etmek için kullanılan bir tanımlamadır. Oleik asit oranı yüzde 0 ile yüzde 0,8 aralığında olan zeytinyağları sızma zeytinyağı olarak adlandırılır. 

 

Sızma zeytinyağlarının oleik asit oranı %0 ile %0,8 aralığında olması bu yağların natürel sızma zeytinyağı olarak da adlandırılmasına yol açıyor. Bu asit oranının elde edilebilmesi için hasat zamanı son derece önemli. Zeytinin meyvesi siyah renge yakınken toplanan zeytinlerden üretilir. Sızma zeytinyağı erken hasat soğuk sıkım yöntemi ile elde edildiğinde son derece lezzetli ve faydalı bir yağ türü olarak öne çıkıyor.

Öne Çıkarılanlar

Online Mağaza

Kaba Yem

Hayvan beslemenin olmazsa olmazlarının başında gelir. Geviş getiren hayvanların ana besin kaynağı kaba yemdir. Ota da

Kurbanlık

İslam dinine göre kurban vasfı taşıyan hayvanlar koyun, keçi, sığır, manda ve devedir.Bu hayvanları

Pul Biber

Yemeklere lezzet katan pul biberler, sağlığımıza da büyük faydalar sağlamaktadır. Yemeğin daha iştahlı yenm

Yorumlar